Πρόγραμμα Εκδήλωσης «Προφητεία Μάγιας: Δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου»

Programma Omiliton CVexperts jpg

About cvexpertsgr

Συγγραφή Βιογραφικών Σημειωμάτων & Συμβουλευτική Καριέρας - Resume / CV Writing Services and Career Consulting Συνοδευτική Επιστολή (Cover Letter) Συστατική Επιστολή (Reference Letter) Αυτοπεριγραφική Έκθεση (Motivation Letter)
This entry was posted in Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

2 Responses to Πρόγραμμα Εκδήλωσης «Προφητεία Μάγιας: Δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου»

  1. Παράθεμα: Εντυπώσεις μιας εκδήλωσης για την εργασία και ανεργία. « Rokaroll

  2. Ο/Η cvexpertsgr λέει:

    Στόχος της εκδήλωσής μας στη CVexperts – η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου – ήταν να παρουσιαστεί η κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα μέσα από διαφορετικές οπτικές και να δώσει τροφή για σκέψη στους συμμετέχοντες:
    (1) οι εταιρείες στελέχωσης (ICAP, ManpowerGroup, KPMG & justjobs.gr) όπως και το jobsite kariera.gr κλήθηκαν για να μας δώσουν αυτό που μέσα από την καθημερινή τους επαφή και τριβή με εργοδότες γνωρίζουν και που εμείς ως αναζητούντες εργασία δεν θα είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να μάθουμε. Τροφή για σκέψη από τις ομιλίες αυτές: ποιες εταιρείες τελικά χρησιμοποιούν τους παραπάνω ως μεσάζοντες και αναρτούν αγγελίες στα jobsites; Ποιο είναι το «παιχνίδι» στο οποίο μπαίνουμε όταν αποφασίζουμε να αναζητήσουμε μια θέση σε αυτούς τους εργοδότες; Πραγματικά πόσο μας ενδιαφέρει αυτό;
    (2) Οι άνεργοι μας έδειξαν 2 διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης της ανεργίας, είδαμε τον ενεργό άνεργο και είδαμε και τον άνεργο που έχει αναθεωρήσει τη στάση του από τα φοιτητικά του χρόνια έως και σήμερα. Πολύ ενδιαφέροντα 2 άκρα, αρκετά ψυχαναλυτικά!
    (3) Η ISON Psychometrica μέσα από την τεράστια εμπειρία της στον επαγγελματικό προσανατολισμό μας έκανε να σκεφτούμε από απόσταση για να καταλήξουμε στο ότι τελικά η πλειοψηφία των υποψηφίων ψάχνει σε λάθος σημεία για εργασία. Χαρακτηριστικά μίλησε για το συντριπτικό πάνω από 95% των ελληνικών εταιρειών που δεν διαθέτουν τμήμα, πόρους ή και κουλτούρα HR, και άρα δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ τις παραπάνω εταιρείες στελέχωσης και τα jobsites. H CVexperts επίσης τοποθετήθηκε πάνω σε αυτόν τον άξονα με τις 2 ομιλήτριές της στην αρχή και στο κλείσιμο της εκδήλωσης δίνοντας έμφαση στο ότι εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.
    (4) Οι bloggers και οι φιλόδοξοι νέοι με τα εγχειρήματά τους (cookisto.com, locish.com, mikroimegaloi.gr) απέδειξαν ότι χωρίς χρήματα αλλά με δημιουργικότητα, αλληλεγγύη και όραμα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, κλείνοντας την εκδήλωση με μια αισιόδοξη νότα. Τροφή για σκέψη εδώ: πόσο βιώσιμες μπορεί να είναι τέτοιες κινήσεις και αν τελικά μπορούν όλοι να τις κάνουν. Οι απαντήσεις δόθηκαν στις σκέψεις αυτές λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης: Το μέλλον θα δείξει για το πόσο βιώσιμες είναι, και κατά δεύτερον δεν είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι επιχειρηματικότητα, αλλά είναι απαραίτητο να βλέπουμε τις αλλαγές στην αγορά και να ακολουθούμε τους ανθρώπους που την αλλάζουν ψάχνοντας για δουλειά σε αυτά τα μονοπάτια.
    Μια παρατήρηση: με το που τελείωσαν οι ομιλίες των εταιρειών ICAP, ManpowerGroup, KPMG & justjobs.gr, συμπαγές κομμάτι του κοινού αποχώρησε, χάνοντας δυστυχώς το νόημα της όλης εκδήλωσης. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει επακριβώς τη νοοτροπία μας ως αναζητούντες εργασία: το να θέλουμε δηλαδή να βρούμε θέση σε εταιρείες που η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων θέλει, μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι υψηλού ανταγωνισμού και αναγκαστικά υψηλών απαιτήσεων από τους εργοδότες (το ένα μάτι καστανό και το άλλο γαλάζιο), εφόσον έχουν τόσο μεγάλο κοινό για να διαλέξουν, αφήνοντας παρθένα εδάφη ανέγγιχτα.
    Τέλος, ο τίτλος της εκδήλωσης «Προφητεία Μάγιας: Δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου» έπαιξε το ρόλο του σωστά. Θέλαμε να κάνουμε μια εκδήλωση που δεν θα αναπαρήγαγε τα κακώς κείμενα, δεν θα αναμασούσε γνώμες/απόψεις μίζερων τρόπων σκέψης, δεν θα ήταν απλά άλλη μια εκδήλωση για την ανεργία. Δεν θα είχε ως ομιλητές «αυτούς που ξέρουν» και ως κοινό «αυτούς που δεν ξέρουν». Η εκδήλωση είχε στόχο να απενοχοποιήσει τον άνεργο, να δώσει εναλλακτικές, να μιλήσει για φρέσκες ιδέες, νέες προοπτικές. Να δώσει τροφή για να αναθεωρήσουμε τα δικά μας δεδομένα και το κατεστημένο. Να πει ότι δεν την ενδιαφέρει το σύστημα που κατέρρευσε, αλλά η νέα τάξη πραγμάτων που έχει ήδη έρθει. Να παρουσιάσει το νέο μοντέλο στη διαχείριση της καριέρας μας.
    Μήπως λοιπόν ένας μακρινός από τον δικό μας πολιτισμό μας αποστασιοποιεί από «τα δικά μας», κάνοντάς μας να δούμε τον εαυτό μας από ασφαλή απόσταση και την ελληνική μας ταυτότητα χωρίς συναισθηματισμούς; Μήπως η συνειδητοποίηση μιας λανθασμένης θεώρησης μιας προφητείας μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι παρόμοιες λανθασμένες θεωρήσεις μπορεί να έχουμε και για τον τρόπο που ψάχνουμε για εργασία; Μήπως χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη έρευνα και να μελετήσουμε προσεκτικά τα δεδομένα της αγοράς μας, όπως πρέπει να κάνουμε για να δούμε ποιος ήταν ο πολιτισμός των Μάγιας, τι πρέσβευαν και τελικά τι εννοούσαν με την προφητεία τους; Ήρθε λοιπόν η καταστροφή του κόσμου όπως μας τη σερβίρουν καθημερινά τα ΜΜΕ, ο δημόσιος λόγος, ο καθημερινός κόσμος έξω, οι δικοί μας άνθρωποι;
    Ή όχι;

Σχολιάστε